Kimi okuyuculara göre kitap fiyatları aşırı yükselirken, kimi okurlara göre kitap fiyatları makul düzeylerde seyrediyor. Piyasaya çıkan önemli kitapların önemli bir kısmına 15-35 TL bir bedelle ulaşabiliyoruz. Kitap okuma kültürü geliştikçe ve kitaba ayrılabilecek bütçe arttıkça bu durum kitap satışlarına da önemli ölçüde yansıyacaktır.
Baskısı olan kitaplarda durum bu, peki baskısı olmayan kitaplarda durum ne? Açıkça ifade etmek gerekirse tam bir karaborsa kurulmuş durumda. Bir kaç örnekle durumu anlamaya çalışalım.
Yüksek lisans ödevi olarak tanıştığım (Cengiz Anık hocam teşekkürler) ve sonrasında kesinlikle okuduğum en iyi kitap olduğuna kanaat getirdiğim Aklı Karışıklar İçin Kılavuz kitabını satın almak için bakmadığım sahaf, girmediğim dükkan kalmamıştı. En son Twitter’dan bir çağrıda bulundum:
Elinde E.F.Schumacher’in, “Aklı Karışıklar için Kılavuz” kitabı olan var mı? Satın almak için bulamadım da… http://t.co/WhljvGQPJf
— M.Rıdvan ÖZDEMİR (@mridvano) 6 Mart 2014
Cevap Hakan Hastaoğlu ağabeyden geldi, kitabı ondan emanet aldım, okudum, istemeye istemeye olsa da fotokopisini çektirerek iade ettim. Ama en değer verdiğim kitabı fotokopisinden okumak açıkçası çok da içime sinmiyordu. Kitabın üstüne baktım, İz Yayıncılık yazıyordu, telefon, e-posta, sosyal medya derken kitabın yayın haklarının Küre Yayınları‘na geçtiğini öğrendim. Hemen yayın evine bir e-posta yazdım ve 10-15 TL’ye satılan kitabın sahaflarda 123,50 TL‘ye kadar çıktığını, blogumda en fazla ziyaretçi alan yazının bu kitabın incelemesi olduğunu aktardım. Güzel haberi de yine bu e-posta trafiği sırasında öğrendim; kitap Mart ayında piyasaya çıkacak! Birkaç haftalık gecikmeden sonra kitap nihayet piyasada ve 13-16 TL arasında internet mağazalarından satın alınabiliyor.
Bu durum sadece Aklı Karışıklar İçin Kılavuz için mi geçerli? Tabi ki hayır, okuduğum son 4 kitapta refere edilen Vance Packard’ın Çaktırmadan İkna kitabı da aynı durumda. 12-18 TL arasında bir etiketle satışta olan kitap baskısı olmadığı için piyasada 140 TL‘ye satışa sunulmuş. Son dönemde çıkan ve çok satanlar listesine girebilen bir kaç kitapta Çaktırmadan İkna kitabına atıfta bulunulması kitaba olan talebi arttırmış gibi görünüyor. Bu talep karşısında arzın yetersiz kalması iktisadın en temel kanunu da burada işletiyor: Arz yok, talep çok ise fiyatlar artar. (Bu kitabında yeni baskısının çıkacağı yönünde duyumlar almıştım.)
İlgili durum tabi sadece bu iki kitap için geçerli değil, bunun gibi nice kitap sahaf raflarında yüksek fiyatlara gelip kendisini satın alacak müşteriyi bekliyor. Bu bağlamda yayınevlerine tavsiyem; kendi kitaplarının internetteki sahaflarda fiyatlarının ne düzeyde olduğunu en azından 6 ayda bir kontrol etmeleri yönünde olacak. Zira satılan bir kitabı basmak garanti müşteri demek, yayınevleri de ticari bir kuruluş olduğuna göre bu durum onların da kârına olacaktır, tabi ki daha uygun fiyatla kitaba ulaşan okuyucunun da…
Lütfen siz de ihtiyaç duyduğunuz kitapların yeni baskıları için ilgili yayınevlerine bilgi verin, gerçekten talep varsa mutlaka karşılığını buluyor.
Dijitale geçseler, kitaplar calibroda olsa sorun ortadan kalkar.
Evet hocam bu da bir diğer çözüm, ama kağıda basılı kitabın görüntüsü, lezzeti bir başka oluyor 🙂 Elimde Kindle var ama mecbur kalmadıkça kullanmıyorum 🙂