Age of Empires 2 HD: Haritalara Göre Strateji Önerileri

age of empires 2 hd haritalar ve stratejiler

Gelmiş geçmiş en iyi strateji oyununun Age of Empires 2 olduğuna dair onlarca yazı gördüm, ben de aynı düşünceye sahip olan oyunculardan biriyim. Oyunlara ayırdığım vakti oranladığım zaman %60 Streji %20 Yarış %20 FPS oyunları şeklinde bir tablo ile karşılaşıyorum.

Strateji oyunlarına merakım Age of Empires ile başlamıştı ve bu türe olan merakım aşka dönüştü. Özellikle de Age of Empires 2 ile …  Sonrasında Total War‘un serileri ile tanıştım fakat yine de AEO yeri her zaman ayrı kalmaya devam etti.

3-4 yıldır oyunlarla pek aram yoktu, ta ki Facebook duvarıma düşen Steam indirimlerine kadar. Age of Empires’ın yeni sürümünün çıktığını, AEO 2 HD sürümünün de indirimde olduğunu öğrendikten sonra oyun hemen oyunları satın alarak işe başladım.

Age of Empires tüm araçlar tamamen yenilerek ve yeniden tasarlanarak yüksek çözünürlüklü hale getirilmiş, ayrıca The Forgotten ve The African Kingdoms şeklinde iki genişleme paketi de sunulmuş. Görsel olarak harika olsalar da açıkçası ben pek keyif alamadım, sanırım klasikler konusunda fazla tutucuyum, denemenizi ve görmenizi tavsiye ederim. Yeni silahlar, yeni hayvanlar ve yeni haritalar getiren genişleme paketleri her zaman için oyuna renk katmıştır.

Özellikle hafta sonları sahurları iftarlara bağlamama neden olan bir kavuşma süreci yaşadım. Oyunu oynamaya başladığım ilk yıllarda strateji konusunda zorlanıyordum, haritalara yönelik verilen stratejiler de kız aşık etme büyülerinden çok daha çaresizdi. “Atlı üret, piyade üret, demirci üret bu iş tamam abiii” tavsiyelerini çokça dinledikten sonra vakit ayırıp her haritaya bir strateji geliştirmeye karar verdim. Bu yazı da bu sürecin ürünlerinden birisi ve mazisi 7-8 yıl öncesine dayanır.

2008 yılında Age of Empires’ı o kadar çok oynamıştım ve o kadar çok vaktimi alıyordu ki buna bir çare bulmam gerektiğini hissettim, altın vuruş yapacaktım ve oyun CD’sini sevdiğim bir arkadaşıma hediye edecektim, aksi halde BÜT’ün ve yaz okulunun yolu görünüyordu. 7 kişiye karşı, popülasyon limiti maksimumda ve oyun seviyesi de en zor (hardest) düzeyde olacak şekilde bir oyuna başladım. Bitmesi birkaç ayı bulmuştu, USB disklerde oyunun kayıt (save) dosyasını gittiğim her yere götürür olmuştum. Sonunda “Victory” ibaresini gördüm ve CD’yi bir arkadaşıma hediye ederek oyun dünyasından 2011 yılına kadar çekildim.  Bu yazıyı yazmak için yine aynı özelliklerde bir oyun kurguladım ve yine aynı Victory ekranını görebildim, bu sefer çok kısa sürede oyunu tamamlama şansım oldu. Oyuna başlamadan dikkat etmeniz gereken en temel önerileri sıralayarak yazının strateji bölümünü başlatalım.

Age of Empires 2 İçin Öneriler

Wonder Kurulmasını Engelleyin

Wonder, kurulduktan sonra belirli bir süre içerisinde yıkılmadığı takdirde size oyunu kazandıran bir ayak oyunudur. Bizim gibi cengaver akıncıların bütün oyun zevkini yerle bir eden bir yapıdır. Saatlerce hevesle hazırladığınız savunma ve saldırı planını yaparken ekranda çıkan geri sayım sayacını görmek istemiyorsanız oyunu kurarken Game seçeneğini Death Match, Victory seçeneğini Conquest olarak ayarlayın.

age-of-empires-conquest

Gizlilik Bulutunu Kaldırın

Oyunu en tatsızlaştıran özelliklerden biri de haritanın üzerindeki buluttur. Üzerinde bulunduğunuz araziyi, altın, odun ve kaya stoğunuzun miktarını görmenizi engeller. Özellikle bu oyunda kurguladığımız gibi yüksek zorluk seviyelerinde ve birden fazla rakibe karşı yapılan savaşlarda haritanın tamamını görmek oldukça önemlidir. Oyunu kurarken gizliliği ayarlamak için Reveal Map bölümünde All Visible seçeneğini kullanın. Eğer oyunu kurarken bu seçeneği işaretlemeyi unuttuysanız hemen oyunda kullandığım tek hile kodunu size tavsiye ediyorum. Oyundayken Enter’a basın, açılan iletişim kutusunda önce “Marco” yazın ve Enter’a basın, sonrasında yine aynı uygulamayı bir kez de “Polo” mesajını kullanın. Harita üzerindeki siyah bulut ve gizlilik sisi kalkacaktır.

Sağlam Bir Savunma Stratejisi Kurgulayın

Bire bir oyunlarda savunma genellikle ikinci planda kalmaktadır, öncelik saldırıya verilmektedir. Fakat birden fazla rakibe karşı oynamak istediğinizde yenilmemenin en garanti yolu savunma yöntemlerini etkin biçimde kullanmaktır. Savunmanın temeli de duvar örmektir. Aksi halde sizden çok daha hızlı çağ atlayan düşmanlarınız hızlıca asker üretecek ve siz daha 10 asker üretemeden 70 askerle ülkenize saldırı düzenleyecek. Bunun önüne geçmek için öncelikle sağlam bir duvar kurgusu hazırlayın, duvarınıza saldıracak olan topçuları ve askeri araçları tahrip etmek için de duvarınızın her katmanı için bir kapı bulundurun. Topçular size saldırmaya başladığında hızlı piyadelerden veya süvarilerden bir grubu göndererek duvarınızın hızlıca tahrip edilmesini engelleyebilirsiniz. İlk büyük saldırı şokunu atlatabilirseniz zafer yolunda en büyük adımı atmış olursunuz.

age-of-empires-2-istanbul-cami-wonder

Gereksiz Yükseltmeleri Almayın

Birden fazla rakibe karşı mücadele ederken en önemli handikapınız kaynak yetersizliği olacaktır. Rakipler oyunun zorluk derecesine göre hem tüm kaynaklara çok daha hızlı erişmektedir hem de bu kaynakları sizden çok daha hızlı askere, topa, tüfeğe ve okçuya dönüştürebilmektedir. Bu nedenle özellikle kuşatma savunmasındayken gereksiz yükseltmeleri almamanız şiddetle önerilir. Zira her bir yükseltme altın, yemek ve kaya rezervizini azaltmaktadır. Kuşatma altında özellikle alınmaması gereken yükseltmeler Archer (Okçu) yükseltmeleridir. Okçuların atış menzili kale duvarları nedeniyle yetersiz kalacağı için hiç bir işe yaramayacaktır. Bunun haricinde Monastery (Manastır) yükseltmelerini de almamanız kaynakları verimli kullanma açısından oldukça önemlidir.

Haritalara Göre Strateji Önerileri

Black Forest

Savunma savaşları için eşsiz bir haritadır. Ağırlıklı olarak ormanların hakim olduğu haritalarda uygulanabilecek en mantıklı strateji, iki ağaçlık alan arasında kalan bölgeye kale duvarı örerek savunma hattı oluşturmak ve mancınık (Trebuchet), top arabası (Bombard Cannon), topçu kulesi (Bombard Tower) gibi savunma araçlarıyla kuşatma için gelen askerlerin sayılarını azaltmak.

Bu stratejiyi uygularken iki önemli nokta bulunmaktadır. Uzun süre savunma yapmak kaynaklarınızı (özellikle Stone/Kaya) tüketeceği için iki önemli kaynağı çok iyi değerlendirmelisiniz. İlk kaynak Wood (Ağaç), ikinci kaynak ise Food (Yiyecek)’tur. En maliyetsiz kaynak ağaçlardır, zira ağaç kesmek için bir başka kaynağı kullanmanız gerekmemektedir. Fakat tarım yapıp tarla oluşturmak Wood kaynağını da tüketmektedir. Bu nedenle tarım yapmaya başlamadan önce Wood kaynağınızın yeterli düzeyde olmasına dikkat etmelisiniz.

Yeterli düzeyde Food ve Wood depoladıktan sonra bu kaynakları Market‘te satarak Gold satın alabilirsiniz. Silahlanırken ve saldırıya geçerken oldukça fazla miktarda Gold’a ihtiyaç duyacaksınız. İlk saldırıyı atlattıktan sonra yapılarınızı güçlendirmeye çabalamalısınız, sonrasında birkaç dalga saldırı geleceği için buna hazırlıkla olmalısınız. Rakiplerinizin kaynakları tükenmeye başladıktan sonra da saldırıya geçebilirsiniz.

age-of-empires-orman-tarla

Black Forest haritası birden fazla rakiple oynuyorsanız savunma amaçlı oynanabilecek oldukça keyifli bir haritadır. Ağaçların sağladığı koruma ile rakiplerinizden gelecek ilk atakları savuşturabilirsiniz, çağ atlayıp güçlendikten sonra da saldırıya geçebilirsiniz.

Black Forest  için uyguladığınız stratejinin aynısını yine Highland haritası için de uygulayabilirsiniz. Ek olarak Highland’de karşılaşacağınız küçük su birikintilerine liman inşa ederek savunma veya saldırı amaçlı gemi de üretebilirsiniz.

Team Islands

İsminden de anlaşılacağı gibi oyun takım adalarında geçiyor. Rakibin ve sizin olduğunuz birbirinden bağımsız iki adet ada bulunuyor. İki ada arasında yapılacak bir harekat için kara askerlerinin denizden taşınması gerekiyor, bu da rakipleriniz karşısında size hem çağ atlamak hem de savunma oluşturmak için zaman kazandırıyor.

Team Islands haritasında başarılı olabilmek için öncelikle birden fazla ve adanızın birbirinden uzak farklı lokasyonlarına liman inşa etmeniz gerekmektedir. Tek bir bölgede liman inşa ettiğiniz takdirde düşman gemileri bu limanı harap edebilmektedir.  Ayrıca limanlarınızın dayanıklılığını arttırmak için de bir kaç aşamadan oluşan bir savunma oluşturmalısınız.

age-of-empires-team-islands

Limanlara yapılacak saldırıları engellemek için limanlarınızı öncelikle Bombard Tower ile koruma altına almalısınız. Bombardıman kuleleri limana yaklaşan Fast Fire Ship ve Galleon gemileri için oldukça başarılı bir savunma oluşturmaktadır. Ayrıca adanıza çıkartma yapmak için gelen gemileri de batırarak onlarca askerle mücadele etmekten de sizi kurtarmaktadır.

Savunma hattının ikinci ayağı ise gemilerdir, yakın saldırı için Fast Fire Ship, orta mesafede bir saldırı için Galleon ve uzaktan saldırı için top atabilen Elite Cannon Galleon gemilerinden üretmelisiniz. Bu gemileri limanlarınıza belirli bir mesafede demirlediğiniz takdirde ilk savunma hattını teşkil edeceklerdir. Saldırı için gelen donanmayı bu gemiler ile yavaşlatabilirsiniz. Saldırı zamanı geldiğinde de özellikle Elite Cannon Galleon oldukça işe yaramaktadır. Düşmanın adanın kıyılarına yakın olan silahlı yapılarını bu gemi ile yok edebilirsiniz.

Üçüncü hat ise mancınık (Trebuchet), top arabası (Bombard Cannon) ile oluşturacağınız hattır. Gemiler henüz kıyıya ulaşmadan, karadan denize saldırı düzenleyebileceğiniz bu araçlarla hareketli ve sabit hedefleri ateş altına alabilirsiniz.

Tüm bu hatlarınız yarıldı ve karaya çıkartma yapıldı, bu ihtimali de göz önünde bulundurarak savunma hattınıza mutlaka kara askerleri de konuşlandırmalısınız. Bunun için en ideal askerler Elite Eagle Warrior ve Paladin‘dir. Elite Eagle Warrior çıkartma yapılan yere hızlı intikal ettiği için, Paladin ise atlı asker olup bir çok savaş aracını kısa sürede bertaraf edebildiği için tercih edilmektedir.

Ekonomiyi iyileştirmek ve geliştirmek için en verimli seçenek yine ormanlardır. Zira denizden balık toplayan kayıklar genellikle düşman saldırısı altında kalmaktadır. Bu nedenle ilk seçenek ormanlar ve ikinci seçenek de ormanlar tükendikten sonra açılan alanlara yapılacak olan tarım arazileridir. Bu iki kaynaktan elde ettiğiniz geliri de yine altın ve kayaya dönüştürebilirsiniz.

Aynı stratejiyi Islands ve Archipelago haritaları için de uygulayabilirsiniz.

Rivers

Nehirler savunma savaşlarında en zorlu haritalardan biridir. Saldırı altındayken dayanma sürenizi arttırmak ve zaman kazanmak için nehirlerin üzerinde bulunan geçitleri kale duvarları ile örebilirsiniz. Kale duvarları kan kokusunun köpek balığını çektiği gibi düşman askerlerini üzerinize çekecektir, küme küme gelen asker gruplarını da bertaraf etmek için yine bir kaç savunma seçeneğiniz bulunuyor. En önemlisi de Heavy Demoltion Ship‘tir. Bu geminin özelliği düşman askerine temas etmesi halinde patlamasıdır. Tek seferde kafile halinde gelen 20 düşman askerini yok edebilmektedir. Siz de nehirden geçerek kale duvarlarınızı tahrip etmeye çalışan düşman askerlerini bu savunma seçeneği ile bertaraf edebilirsiniz.

Nehir haritasında ilk saldırıyı atlattığınızda düşmanın stratejisi hakkında önemli ölçüde fikir sahibi olabilirsiniz. Savunma hattınızın korunması da yine Team Islands haritasında izlediğiniz şekilde yapılabilir. Bu haritada da yine çekirdek savunmamızı kale duvarları ve Bombard Tower’lar oluşturmaktadır.

Rivers haritasındaki strateji nehir geçişlerindeki benzerliği neden Continental haritasında da kullanılabilir.

Age of Empires 2 HD

Ramazan ayı ve bayram tatili süresince, son dönemin moda oyunu Pokemon GO‘ya inat bir zamanlar oyun dünyasını kasıp kavuran Age of Empires ile bir nostalji yaşadım. 2.sürümü tahmin ettiğimden daha fazla kişinin oynadığını görünce bu yazıyı kaleme almak istedim, umarım oyundaşlarıma bir faydası olur.

Yeni oyun yazılarında görüşebilmek ümidiyle 🙂

5 comments

  1. Elinize sağlık, age of oyununa bir kişinin daha dönmesinden dolayı oldukça mutluyum.
    Stratejileriniz tamamiyle bota karşı yapılmış örneklerdir. Gerçek rakipkere bu tarz stratejilerle perişan olursunuz. 🙂
    Kesinlikle karalama gibi bir düşüncem yok, türkler bu oyunda çok iyi yerlerde olsun istiyorum. Biraz zorlu rakiplerle oynadığınızda ne demek istediğimi daha detaylı anlayacaksınız.

    1. Teşekkürler, aynen belirttiğiniz gibi bu stratejiler bilgisayara karşı oynandığında geçerli, multiplayer oyunlarda oyuncuya göre strateji belirlemek gerek, herkes farklı oynuyor. O zaman maksat çok daha hızlı çağ atlamak oluyor, açıkçası multiplayer oynamaya pek vakit olmuyor, bu nedenle bilgisayara karşı olan tecrübelerimi paylaşmak istedim 🙂

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 + 2 =