Herkes Yazabilir

herkes-yazabilir-icerik-pazarlamasi

Daha önce Dijital Çağda İçerik Yönetimin Kuralları kitabıyla tanıştığım Ann Handley’in ikinci kitabı Herkes Yazabilir’i de elden geçirdim. İçerik üretimi konusunda zengin tavsiyeler sunan yazarın kitapları özellikle içerik pazarlama işinde yeni olanlar için oldukça cazip öneriler ihtiva ediyor.

Yazarın içtenliği, heyecanı satırlarına yansıyor fakat benim de sık sık düştüğüm bir hatadan yazar da kurtulamamış. Kalemin ve klavyenin şehvetine kaptıran her yazar gibi metinler olması gerekenden çok daha uzun. Okuyucularıyla paylaştığı bilgilerin deneyim ürünü olduğu şüphe götürmez fakat yazar ile yüz yüze gelme şansım olsaydı, “ne olur Ann, daha kısa yaz” demeyi isterdim.


Böylesine içerik güdümlü bir dönemde olmamıza rağmen işletmeler genellikle, büyük ölçüde de kendi zararlarına olacak şekilde, sözcükleri ihmal ediyor ve görmezden geliyor. Bunu şöyle düşünün; Eğer bir müşteri web sitenize gelse ve orada marka unsurları (logo, slogan vs.) olmasa, size ait olduğunu anlayabilir mi? Tüm varlıklarınızdan marka unsurlarını silseniz ve sözcüklerinizi rakibinizinkinin yanına dizseniz, siz kendinizi tanımlayabilir misiniz? Öne çıkabilir misiniz?

Sözcükler gerçekten de bizim adımız önemli mesajlar taşıyan elçilerimiz. Beth Dunn’ın dediği gibi “Sözcükler dünyaya iletmek istediğimiz şeyleri temsil eden birer vekil”


Fayda müşterilerinize, onlar için önemli bir şeyi yapmaları konusunda yardımcı olmanız demektir: Zorlukların üstesinden gelmelerine, acılarını dindirmelerine ya da bir karar vermelerine yardımcı olursunuz.

İlham demek, içeriğinizin verilerden ya da yaratıcılıktan ilham almış olmasıdır. Tazedir, farklıdır, iyi yazılmıştır, iyi üretilmiştir, hoş bir şekilde tasarlanmıştır ve size has olduğunu hissettirir.

Empati, bıkmaksızın müşteriye odaklanmak demektir. Tüm dünyayı onun gözlerinden görürsünüz, çünkü hatırlayın; ışığı değdiği her şey içeriktir

Ben matematikçi sayılmam, ama işte size kaliteli içeriğin özelliklerini ifade eden akılda kalıcı bir formül. Buradaki çarpma işaretleri önemli, zira eğer bu unsurlardan (fayda, ilham ve empati) herhangi birinin değeri sıfırsa, içeriğinizin toplamı da kocaman bir sıfır olacaktır (çarpma konusundaki ilham için arkadaşım, pazarlamacı Doug Kessler’a teşekkürler.)


Hepimiz bir yayın platformuna ve potansiyel bir hedef kitlesine kolay erişimimiz var. Hepimizin etkileme, eğitme, eğlendirme ve yardım etme konusunda çok büyük bir gücümüz var; ama aynı zamanda da rahatsız etme, sinirlendirme ve bazen fırsatı kaçırma konusunda da.


Jonathan Colman’ın dediği gibi: “Empatiyle başlayın. Faydayla devam edin. Analizle iyileştirin. Sevgiyle optimize edin.”


Yazdığınız şeyi siz önemsemezseniz kimse önemsemez.


Söylemek istediğiniz şeyi ne kadar çok düşünür ve planlarsanız, söylemeniz o kadar kolay olur.


Herkes Yazabilir

Yayınevi : MediCat Kitapları
Yazarı     : Ann Handley

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 2 = 1