Teknoloji hayatın tüm alanlarını etkilediği gibi yayıncılığı da önemli ölçüde değiştirdi ve geliştirdi. Mobil internetin ve sosyal medyanın yaygın kullanımının ardından en fazla içerik tüketilen mecralar dijital mecralar olmaya başladı. Bu nedenle geleneksel medyayı hedefleyen içerik türleri tercih edilmemeye başlandı. Görsele ve videoya dayalı bir içerik kültürünün gelişmesi de çok zaman almadı.
Ben de bu yazım da dijital yayıncılıkta kullanılabilecek içerik tipleri konusunu ele almak istedim.
İnfografik
Sayılardan ve harflerden oluşan veri yığınlarını hızlıca yorumlamak okuyucu için kolay olmadığı gibi içeriği üreten için de sıkıcı olabiliyor. İnsan beyni resimleri ve grafikleri, sayı ve harflerden daha hızlı yorumlayabildiği için görsel içerikler mesajı muhatabına, metin temelli içeriklerden çok daha hızlı aktarabiliyor. Bu nedenle infografikler verinin fazla olduğu içerikler üretmek zorunda kaldığınızda başvurabileceğiniz bir can simididir. Bir diğer adı da veri görselleştirmedir.
Ürün İnceleme
Ürün inceleme içeriklerini sıklıkla video, nadiren de resim galerisi şeklinde görüyoruz. Söz konusu içerik türü satın alma davranışının geleneksel mağazalardan internete kaymasından sonra bir hayli önem kazandı. Hatta geleneksel mağazalardan alışveriş yapan müşteriler de satın alma kararlarını netleştiremeden önce ilgili ürünün hakkında daha fazla bilgi edinebilecekleri ürün tanıtım / inceleme videolarını izliyorlar. Satış arttırıcı etkisi nedeniyle ürün inceleme videoları akıllı telefon, otomobil, küçük ev aleti, bebek ürünleri ve ayakkabı satışı yapan mağazalar tarafından sıklıkla değerlendirilmektedir. [ Örnek içerik, otomobil inceleme ]
Fikir Post
Sıklıkla sosyal medya için değerlendirilen bu içerik türünde şirket yöneticisinin kurum, sektör veya bir projeyle ilgili sözü grafik ögelerle desteklenerek paylaşılabilir bir içeriğe dönüştürülür. İlgili hesabın takipçilerle olan etkileşimine olumlu yönde katkı sunan fikir postlar hesap sahibi için otorite algısı yaratma amacıyla tercih edilmektedir.
Örnek Olay
İnsanlar genellikle başarı veya başarısızlık hikayelerine büyük ilgi gösterir. Başarıya giden yolda yapılması, başarısızlık yolunda da yapılmaması gerekenler türünde üretilen içerikler sektöre yeni adım atan çalışanlar için rehber niteliğindedir. Şunu yapmalısınız, bunu etmelisiniz benzeri ayağı yere basmayan metinlerden öte bir olayı hikayeleştirerek anlatmak ve başarı sürecini adım adım açıklamak okuyucuya daha fazla değer katmaktadır. Bu nedenle özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumların yetkinliklerini potansiyel müşterilerine göstermek ve onlara ilham vermek için oldukça değerli bir içerik türüdür.
Nasıl Yaparım?
Nasıl yaparım türündeki içerikler şüphesiz internetin en popüler içerikleri arasında yer alıyor. Pratik fayda üretmesi, kolay anlaşılır olması ve uygulama temelli olması nedeniyle diğer türlere göre çok daha geniş bir yelpazeye hitap eden bu tür, akıllı telefon, mobil uygulama, bilgisayar kullanımı, iş yazılımları gibi onlarca kategoride içeriğe olanak sağlamaktadır. Siz de şirketinizin ürettiği ürünlerin kullanım detaylarını paylaşmak için bu içerik türünü tercih edebilirsiniz. Genellikle resimle desteklenerek adım adım yapılan anlatımlar, trendin videoya kayması nedeniyle artık video olarak paylaşılmaktadır.
Liste İçerik
İnternette yayılan mizah dalgası içerikleri de günden güne dönüştürdü. Web’in ilk yıllarında bir içerikte aranan en önemli özellik bilgilendirici olmasıydı şimdi ise bu tek başına yeterli bir özellik olarak görülmüyor. Günümüzde bir içeriği zihinlerde nitelikli olarak işaretlemek için bilgilendirici olmasının yanında eğlendirici ve kolay anlaşılır olması da gerekiyor. Bu beklentiyi tatmin eden en başarılı örnek ise liste içerikler diyebiliriz. Ele alınan konuyu basamaklandırarak anlaşılır kılan, metinleri de temsili görsellerle destekleyerek eğlenceli bir hale dönüştüren bu içerik türü artık başlı başına bir yayıncılık türü haline de dönüştü.
Podcast
Radyonun her yere taşınabilen bir türevi olarak Poscastler herhangi bir konu ile ileri düzeyde ilgilenen kişilerin tercih ettiği bir içerik türüdür. Son dönemde videonun ön plana çıkmasıyla gördüğü rağbeti kaybetmiş olsa da niş içerik tüketicileri için hala eski değerini muhafaza etmektedir. Psikoloji, sosyoloji ve teknoloji konusunda podcast içerik tüketen bir okur yazar olarak kapladığı alan ve düşük veri tüketimi nedeniyle de ses tabanlı bu içerik türünü hala sıklıkla tüketmekteyim. Hatta bazı televizyon programlarının video kaydını alarak ses ve görüntüyü ayrıştırıp, sadece ses dosyasını telefonuma atarak bu keyfi toplu taşımada da yaşamaktayım. Kurumsal içerikler için de yine bu tür nitelikli bir şekilde değerlendirilebilir.
Röportaj
Yazılı, sesli veya video görüntülü olarak hazırlayabileceğiniz röportaj içerik türü genellikle şirket yöneticilerinin ve metin yazarlarının tercih ettiği bir türdür. Şirket yöneticileri özellikle video röportaj türünü tercih ederken, metin yazarları yazılı içerik türünü tercih ederler. Zira yazılı olan türde yöneticinin eski mesajları rehber alınarak yeni bir röportaj kurgulanabilmektedir. Süreci kısaltması yönüyle tercih edilen yazılı röportajlara karşın video röportajlar da bir prestij kaynağı olması nedeniyle yöneticiler tarafından tercih edilmektedir. Yöneticinizin konuşmak istediği konu uzun ve bu konuyu bir partner eşliğinde konuşacaksa da sesli röportajı tercih edebilirsiniz.
E-Kitap
Niş sektörlerde kurumların üçüncü kişileri sektörel terminoloji ve süreçler hakkında aydınlatmak, kurum ile ilişkilerini kolaylaştırmak için hazırladıkları ABC kılavuzları önemli bir içerik türüdür. Özellikle teknoloji ve enerji sektöründeki firmaların tercih ettiği bu içerik türü zamanla diğer sektörlere de yayılmaya başladı. Başvuru kaynağı olması nedeniyle oldukça değerli bir içerik olarak nitelenmektedir.
Yüksek gerilim hattında 'ekmek' mücadelesi
Havai hatlarda çalışan elektrik ustaları, yüksekten düşme, akıma kapılma gibi tehlikelere rağmen İstanbul'un kesintisiz elektrik alması için çalışıyor https://t.co/UswuSvhKUt pic.twitter.com/bRsLStEpPG
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) July 7, 2018
Paylaşılabilir Video
Sosyal medyanın en fazla beğeni toplayan içeriklerinden biri de şüphesiz videolar. Hatta o kadar ki 2019 yılı sonuna kadar internet trafiğinin yüzde 90’lık bölümünü videoların oluşturacağı ön görülüyor. Bu nedenle dijital mecraları etkin olarak kullanmak isteyen içerik üreticileri video türünün farklı formatlarını yeniden yorumladı. En kısası 90, en uzunu 180 saniye süren, ilgilenilen konu ile ilgili kısa metinlerle de desteklenen video içerik türü hem Facebook hem Instagram hem de Twitter’da büyük ilgi ile karşılandı. Geleneksel medyanın en güçlü oyuncusu olan televizyonlar da bu içeriklere kayıtsız kalamadı ve sosyal medya içerikleri televizyon kanallarında da boy göstermeye başladı. Bu tür iki nedenle büyük rağbet gördü; insanlara öğretici içerik sunması ve daha da önemlisi insanların paylaşım yapma ihtiyaçlarını tatmin etmesi. Zira bu tip bir videoyu üretmek kadar, o içeriği ilk paylaşan, belirli bir kitleye ilk aktaran olmak da bir hayli tatmin edici olsa gerek. [ Örnek: AA Özel Haberi ]
Araştırma
Kurumların ana ve yan faaliyet konularına temas eden araştırmalar iletişim çalışmalarında kullanılabilecek hazır içerikler olarak değerlendirilmektedir. Örneğin ev güvenlik sistemleri konusunda faaliyet gösteren bir kurumun En Güvenli Şehirler isimli bir çalışmaya ortak olması oldukça anlamlıdır. Listeyi tersten okuyarak pazarlama ve iletişim bütçesi bu şehirlere kaydırılabilir ve ek olarak ilgili şehirlere özel yerel iletişim çalışmalarına ağırlık verilebilir. Zira güvenli şehirler listesinde ilk üçte yer alan bir şehir sakini, onuncu sıradaki bir ilde yaşayan bir kişi kadar hırsız alarmı ile ilgilenmeyecektir. Eğer sıkı regülasyona tabi ve içerik üretilmesi zor olan bir sektörde (farmakoloji, destek ürünleri, ağır sanayi) faaliyet gösteriyorsanız İletişim planı hazırlanırken bu seçenek elinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.
Geleneksel medyada yaşanan yaprak dökümü nedeniyle dikkatleri önceki yıllara göre daha fazla celbeden dijital mecralar farklı haber içeriklerini ve formatlarını geliştirmek, denemek ve yeniden yorumlamak durumunda kalıyor. Yukarıda yer alan içerik türü ve formatlarını harmanlayarak bu ihtiyaca karşılık gelecek oldukça zengin içerikler üretmek mümkün.
Örneğin iletişim çalışması için hazırlanan Araştırma içeriği paketini infografik ve paylaşılabilir videolarla desteklemek iyi bir seçenek olabilir.
Dijitalleşen dünyaya diğer tüm sektörlerin uyum sağladığı gibi içerik üreticileri ve yayıncıları olarak da ayak uydurmak durumundayız, aksi halde okurların bugün gösterdiği teveccühü anlatan “nerede o eski zamanlar” başlıklı nostaljik yazılar kaleme alarak büyük bir ironi içerisinde dijital mecralardan paylaşmak durumunda kalabiliriz.